Natrag na Blog

Blog

Karijera bookmaker-a 

Otvaranjem sve većeg broja kladionica i online platformi za sportsko klađenje, profesija bookmaker-a postaje sve atraktivnija kako u svijetu, tako i kod nas u Hrvatskoj. U ovom članku možete pročitati o povijesti bookmaker-a, kako to izgleda danas i koje su karakteristike najpotrebnije za biti dobar bookmaker.

Ideja o sportskom klađenju pojavila se u Ujedinjenom Kraljevstvu nešto prije 19.stoljeća u konjskim utrkama. Tada se pojavljuju prvi “bookmaker-i” koji su primali oklade od publike. Svaki je bookmaker koeficijente određivao prema vlastitim pravilima i nerijetko su se određivali tek nakon završetka utrke.

Joseph Oller je prvi osmislio konkretna pravila sportskog klađenja, tako da se broj prevara smanjio. On je 1865, godine osmislio sistem koji je donekle garantirao sigurnu zaradu i priređivaču oklade i onima koji bi eventualno pogodili koji konj će osvojiti utrku. Princip klađenja je bio da osoba koja ulaže novac odabere konja za kojeg misli da će pobijediti i na njega polaže određeni iznos. Kako nisu postojali fiksni koeficijenti, dobitak se računao tek nakon svih uplata.

Posao današnjeg bookmaker-a uvelike se razlikuje zbog raznih promjena koje su posljedica legalizacije sportskog klađenja, postojanja velikog broja kladionica i zakonskih regulativa.

Radno okruženje današnjeg bookmaker-a je tehnologija, a kako to izgleda u Hattrick-PSK možete vidjeti na slici niže.

Bookmaker je zadužen za praćenje i uređivanje iznosa koeficijenata, te nadgledanje uplaćenih listića. Na svaki pojedinačni koeficijent utječu razne situacije koje bookmaker treba popratiti: ponuda konkurencije, popularnost sportskog natjecanja, događaji i novosti prije natjecanja koji se tiču momčadi/igrača, događaji tijekom natjecanja (praćenje uživo), uplate na natjecanja i mnogi drugi. Sve su to pojedinačni kriteriji pomoću kojih bookmaker određuje koeficijente. Uz sve to, koncentracija bookmaker-a uvijek treba biti visoka, jer greške koje zbog manjka koncentracije mogu učiniti posljedično imaju novčane gubitke.

Svaki dan jedan bookmaker isprati više od 100 sportskih događaja. Razlog je taj što je u odnosu na ranije ponuda sportskog klađenja svakim danom sve veća i veća, te su različiti sportovi i događaji uključeni u ponudu.

Stoga, svi koji razmišljaju o karijeri bookmaker-a neka provjere da:

  • su timski igrači; vole raditi za tim i biti dio tima
  • vole i prate razne sportove i sportske događaje jer oni postaju dio vašeg privatnog i poslovnog života
  • dobro funkcioniraju pod stresom i visoku razinu koncentracije mogu održavati duže vremena
  •  imaju dobre matematičke, logičke i analitičke vještine koje koriste za donošenje odluka za koje preuzimaju i odgovornosti
Autor: Marijan Križić
Tim: Sportsbook